Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy na plasterki. Wyrośnięte ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), rozciągając ciasto na placek. Przykrywamy na 40 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Podrośnięte ciasto dekorujemy truskawkami i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczoną focaccię dekorujemy serem feta i listkami mięty, serwujemy z oliwą z octem balsamicznym.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 30 min