Flash loaf nazywany jest chlebkiem "ekspresowym". Jego całe wykonanie zajmuje ok. 1 godziny i 45 minut. Jak na chleb drożdżowy jest to dosyć mało czasu, dlatego w nazwie tej jest sporo prawdy :)
Chlebek ten zdecydowanie może trafić na listę tych niezwykłych, które chce się w kółko wypiekać w domu. Sukces pysznego bochenka niesie za sobą kilka istotnych sekretów.
Do ciasta chlebowego (na bazie mąki pszennej chlebowej i pszennej razowej) dodaje się starte surowe ziemniaki. Dzięki nim chleb jest niezwykle wilgotny. Kolejnym istotnym tajemnym składnikiem jest tu ocet balsamiczny, który wpływa na przyśpieszony proces wyrastania. Trzecim ważnym faktem jest dwukrotne wyrabianie chleba i jego leżakowanie między zagniataniem i formowaniem po 10 minut w cieple za każdym razem.
Te wszystkie dodatki i czynności wpływają na ostateczny efekt. O tym jak smakuje Flash Loaf musicie już przekonać się sami :)