Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, jaglane i siemię lniane. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do dużej misy wsypujemy mąki, aktywny zakwas, sól, namoczone płatki i bakalie. Dodajemy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 4 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy ją na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min