Przepis

przygotowywanie ciasta
15 min
przygotowywanie ciasta

1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, jaglane i siemię lniane. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Do dużej misy wsypujemy mąki, aktywny zakwas, sól, namoczone płatki i bakalie. Dodajemy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto 4 minuty.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na dwie godziny.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy ją na blasze wyłożoną pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy pestkami.

pieczenie
20 min
pieczenie

5. Pieczemy bułeczki przez 20 minut, aż będą rumiane.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej