Przepis

Przygotowanie
Przygotowanie
  • Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól i jajko.
Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
  • Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę, przykrywamy stawiamy w ciepłym miejscu.
Formowanie
Formowanie
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 15 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Wyrastanie
Wyrastanie
  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, zachowujemy odstępy, przykrywamy na 30 minut.
Wypiekanie
Wypiekanie
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut, studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej