Przepis

przygotowanie zaczynu
10 min
przygotowanie zaczynu

1. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, a następnie zalewamy połową leniej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczyn „ruszy”.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

2. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól, dodajemy posiekany czosnek, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Mieszamy dużą łyżką lub krótko mikserem. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.

pierwsze wyrastanie
420 min
pierwsze wyrastanie

3. Misę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki.

formowanie i drugie wyrastanie
40 min
formowanie i drugie wyrastanie

4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy krótko chleb, formujemy bochenek o kształcie naszego naczynia, przekładamy do wiklinowego koszyka, nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

przygotowanie naczynia do pieczenia
15 min
przygotowanie naczynia do pieczenia

5. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne/gliniane/żeliwne (można je wewnątrz posmarować oliwą) wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220 stopni . Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką.

pieczenie
55 min
pieczenie

6. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy przez 35 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut– chleb upieczony będzie wtedy, gdy po stuknięciu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, wyciągamy z niego chleb, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej