Aromatyczny bochenek o chrupiącej skórce? Chleb czosnkowy z garnka ma to wszystko! W dodatku wystarczą zwykłe drożdże, więc możecie go zrobić, gdy tylko najdzie Was ochota na domowy chleb!
Aromatyczny bochenek o chrupiącej skórce? Chleb czosnkowy z garnka ma to wszystko! W dodatku wystarczą zwykłe drożdże, więc możecie go zrobić, gdy tylko najdzie Was ochota na domowy chleb!
oliwa 3 łyżka
letnia woda 750 ml
sól 2 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 700 g
mąka żytnia typ 721 400 g
drożdże świeże 40 g
cukier 1 łyżeczka
czosnek świeży 6 szt.
7 godz. 55 min.
Czas całkowity
7 godz.
Czas wyrastania
55 min.
Czas wypieku
1. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, a następnie zalewamy połową leniej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczyn „ruszy”.
2. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól, dodajemy posiekany czosnek, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Mieszamy dużą łyżką lub krótko mikserem. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
3. Misę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki.
4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy krótko chleb, formujemy bochenek o kształcie naszego naczynia, przekładamy do wiklinowego koszyka, nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
5. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne/gliniane/żeliwne (można je wewnątrz posmarować oliwą) wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220 stopni . Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką.
6. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy przez 35 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut– chleb upieczony będzie wtedy, gdy po stuknięciu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, wyciągamy z niego chleb, studzimy na kuchennej kratce.
Bardzo dobre przepisy I ciekawe. Ja pieke swoje chleby na zakwasie, zurku, duzo drozdzy (75gr). 3kg maki z czego pszenna to 1/3 reszta zyto.
Pieczenie 220st 25min potem 185st przez 60 min, potem zostaje w cieple po wylaczeniu do godziny jeszcze. W piekarniku podczas pieczenia sa foremki male blaszane z woda. Siemie lniane 200gr, slonecznik 700gr, czarnuszka 150gr, 3/4 szklanki mleka, sol I pieprz np ziolowy.
Wspaniale! Domowy chleb jest najlepszy!
Czy mogę zamiast mąki pszennej użyć w tym przepisie orkiszowej?
Tosiu odpowiedz ,czy przed włożeniem naczynia glinianego do pieca moczyłaś go ,a potem czymś smarowałaś ? Pozdrawiam
Tak, warto tak zrobić, zapraszam do poradnika o glinianych garnkach: https://smakowitychleb.pl/porada/pieczenie-chleba-w-glinianym-garnku/
Ps. Jeśli w garnku piekliśmy wiele razy wystarczy posmarować, można już zrezygnować z namaczania.
Pozdrawiam 🙂
Czy mozna ten chlebek upec w normalne foremce bez przykrycia?
Można 🙂
zawsze wchodzę w ten przepis i okazuje się, że to chleb na drożdżach a w kategorii chlebów na zakwasie…
Witam czy mogę zamiast świeżych drożdży dodać instant? ile bym musiała tych drożdży wtedy dodać?
Tak, drożdży suszonych zazwyczaj po prostu dajemy dwa razy mniej niż świeżych 🙂
Witam! Moja przygoda z wami rozpoczęła się dwa tygodnie temu, kiedy to wypróbowałam przepis na chleb maślankowy. Wczoraj udał mi się chlebek przenno-żytni na zakwasie, a dziś dorwałam się do tego przepisu. Chleb bajeczny!!! Wyszedł identyczny jak tutaj na zdjęciu. Tyle, że zdjęcie nie przekazuje zapachu i smaku, a wielka szkoda! Od kilku lat wypiekam chleb , oczywiście na drożdżach. Na tą stronę trafiłam przypadkiem i się zakochałam?. Wychodzi na to, że nie miałam pojęcia o pieczeniu chleba! Ta strona to bogactwo wiedzy, ciekawostek, informacji i przepisów! Wszystko w jednym miejscu. To dzięki wam odważyłam się zrobić swój pierwszy i udany zakwas, a wydawało mi się, że to nie dla mnie. W kolejce czeka przepis na dwukolorowy chlebek z suszonymi pomidorami. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że jesteście?
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Trzymam kciuki za kolejne wypieki!
Wlasnie chlebek rosnie od pol godziny ale martwie sie ze cos zrobilam nie tak bo strasznie juz wyrosl… do rana boje sie ze wyskoczy z miski. Dolewalam przy mieszaniu ciasta wody bo nie chcial sie rozmieszac. Moze dalam za duzo wody? Prosze o odpowiedz.
Nie wiem co dokładnie Pani robiła, ale dolewanie większej ilości wody mogło zaszkodzić. Czasem się tak też dzieje jak damy za dużo drożdży lub zakwasu. A może po prostu za mała miseczka?
Zrobiłam go po raz drugi jest tak nieprzyzwoicie smaczny ze jem zanim do końca wystygnie. Pyszita
Chleb wyszedł fantastyczny, jeszcze nie próbowałam bo jest gorący. Szkoda ze nie można dołączyć zdjęcia. Kolejny przepis wypróbowany. Dziękuję
Zachęcamy do publikowania zdjęć na naszym fanpage’u Smakowity Chleb na facebooku 🙂
Dzień dobry!
Nie mam garnka. To chyba nie będzie duży problem, jeśli upiekę go w keksówce?
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry!
Może być w keksówce, albo żaroodpornej formie 🙂
Zrobiłam w żaroodpornej formie i wyszedł fantastyczny 🙂
Mam jeszcze pytanie. Wyhodowałam już zakwas żytni. Czy jestem w stanie zrobić ten chleb, ale zamiast drożdży zastosować zakwas? Wiem, że jest cała masa przepisów z zakwasem, ale ten chleb jest dla mnie idealny, zarówno pod względem wielkości, jak i smaku [idealny balans pszenno żytni, nie jest za ciężki].
Ma sens kombinowanie, czy nic z tego nie będzie i lepiej odpuścić?
Pozdrawiam!
Cieszę się, że się udał 🙂
Powiem szczerze, że nie lubię takich modyfikacji, bo to już nigdy nie jest to samo, chleby na zakwasie się po prostu inaczej robi.
Jeśli jednak jest Pani uparta w temacie to podpowiem żeby dać 170 g aktywnego zakwasu, ciasto musi wyrastać minimum 4 h.
Powodzenia!
Dzień dobry a o jakiej pojemności ma być te naczynie lub garnek do pieczenia lub wymiary [mniej więcej]? dziękuje za odpowiedz
U mnie garnek miał mniej więcej 26×23 cm 🙂
Chlebek wyszedł świetny! Mięciutki w środku i chrupiące na zewnątrz 🙂 jestem z siebie bardzo dumna.
Super!
Przepyszny i prosty w wykonaniu chlebek.Na pewno do niego wrócę.Pozdrawiam ☺
Super!
Ja dodaję do tego jeszcze łyżeczkę ziół prowansalskich bądź też oregano.Jest przepyszny.Od jakiegoś czasu piekę go wszyscy nim się zajadają.Polecam
Super!
Tosiu, ten czosnek to dodaję do ciasta? wyciśnięty praską?
Dokładnie tak, czosnek do ciasta z innymi składnikami, posiekany lub wyciśnięty 🙂
Z czosnkiem…mhm..ciekawe jak smakuje.Dzięki za wspólne pieczenie.
Wspaniały chlebuś, pysznie wygląda i już sobie wyobrażam jaki jest pyszny, dziękuje za wspólny czas 🙂
Wspaniale upieczony i ma napewno fantastyczny aromat!
Świetny pomysł!
Dziękuję za czerwcowy wspólny czas!
Bardzo ładny chleb. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
Pozdrawiam
Renata
Piękny bochenek. Bardzo kusi mnie ten dodatek czosnku. Muszę wypróbować 🙂
Smaczny i prosty chlebek, choć wolę chleby na zakwasie. Z czosnkiem na pewno pięknie pachnie, ja lubię ten aromat. Dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂
P.S. Widzę, że zmieniłaś w przepisie „ciepłej wody” na „letniej”. Ja tez podaje w swoich przepisach „letniej”, bo „ciepła, nie gorąca” to sugeruje, że taka porządnie ciepła, a drożdże giną już podobno w ok. 40oC. I potem płacz, że chlebek nie wyrósł, że drożdże niedobre itp.
Piekę od lat wyłącznie chleb żytni /mąka 2000 i 720 – pół na pół i to na zakwasie. Dodaję do tego różne ziarna np. słonecznik sezam, siemię lniane i oczywiście zioła : czarnuszka, oregano, kminek. Chleb zawsze wychodzi i jest nieskomplikowany
Gdyby jednak Pani miałam ochotę spróbować kiedyś czegoś innego to zachęcam z zapoznaniem się z działem „chleb na zakwasie” https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ 🙂
Tak, jakoś zawsze na blogu piszę „letniej”, aby sprawa była jasna, więc i tutaj zmieniłam na taką formę 🙂
Dzięki i do następnego wspólnego pieczenia!
Obłędny to musiał być zapach przy pieczeniu z tak aromatycznym dodatkiem czosnku 🙂 Dzięki za wspólne Czerwcowe Wypiekanie!