Przepis

przygotowanie zaczynu
10 min
przygotowanie zaczynu

1. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki, a następnie zalewamy połową leniej wody. Mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na ok. 10 minut aż zaczyn „ruszy”.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

2. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól, dodajemy posiekany czosnek, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Mieszamy dużą łyżką lub krótko mikserem. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.

pierwsze wyrastanie
420 min
pierwsze wyrastanie

3. Misę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki.

formowanie i drugie wyrastanie
40 min
formowanie i drugie wyrastanie

4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy krótko chleb, formujemy bochenek o kształcie naszego naczynia, przekładamy do wiklinowego koszyka, nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

przygotowanie naczynia do pieczenia
15 min
przygotowanie naczynia do pieczenia

5. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne/gliniane/żeliwne (można je wewnątrz posmarować oliwą) wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220 stopni . Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką.

pieczenie
55 min
pieczenie

6. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy przez 35 minut, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut– chleb upieczony będzie wtedy, gdy po stuknięciu wydawać będzie głuchy odgłos. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, wyciągamy z niego chleb, studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.25 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Olaf z Ligoty (SK) 22 grudnia 2022 o 18:46
    Ocena:

    Bardzo dobre przepisy I ciekawe. Ja pieke swoje chleby na zakwasie, zurku, duzo drozdzy (75gr). 3kg maki z czego pszenna to 1/3 reszta zyto.
    Pieczenie 220st 25min potem 185st przez 60 min, potem zostaje w cieple po wylaczeniu do godziny jeszcze. W piekarniku podczas pieczenia sa foremki male blaszane z woda. Siemie lniane 200gr, slonecznik 700gr, czarnuszka 150gr, 3/4 szklanki mleka, sol I pieprz np ziolowy.

  • Karina 10 kwietnia 2020 o 16:23

    Czy mogę zamiast mąki pszennej użyć w tym przepisie orkiszowej?

  • lusi 23 lutego 2018 o 16:53

    Tosiu odpowiedz ,czy przed włożeniem naczynia glinianego do pieca moczyłaś go ,a potem czymś smarowałaś ? Pozdrawiam

  • Alexandra 20 grudnia 2017 o 11:10

    Czy mozna ten chlebek upec w normalne foremce bez przykrycia?

  • Małgorzata 4 maja 2017 o 18:46

    zawsze wchodzę w ten przepis i okazuje się, że to chleb na drożdżach a w kategorii chlebów na zakwasie…

  • Klaudia 7 kwietnia 2017 o 19:38

    Witam czy mogę zamiast świeżych drożdży dodać instant? ile bym musiała tych drożdży wtedy dodać?

  • wiola 31 marca 2017 o 23:23
    Ocena:

    Witam! Moja przygoda z wami rozpoczęła się dwa tygodnie temu, kiedy to wypróbowałam przepis na chleb maślankowy. Wczoraj udał mi się chlebek przenno-żytni na zakwasie, a dziś dorwałam się do tego przepisu. Chleb bajeczny!!! Wyszedł identyczny jak tutaj na zdjęciu. Tyle, że zdjęcie nie przekazuje zapachu i smaku, a wielka szkoda! Od kilku lat wypiekam chleb , oczywiście na drożdżach. Na tą stronę trafiłam przypadkiem i się zakochałam?. Wychodzi na to, że nie miałam pojęcia o pieczeniu chleba! Ta strona to bogactwo wiedzy, ciekawostek, informacji i przepisów! Wszystko w jednym miejscu. To dzięki wam odważyłam się zrobić swój pierwszy i udany zakwas, a wydawało mi się, że to nie dla mnie. W kolejce czeka przepis na dwukolorowy chlebek z suszonymi pomidorami. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że jesteście?

  • Ewelina 18 marca 2017 o 20:13

    Wlasnie chlebek rosnie od pol godziny ale martwie sie ze cos zrobilam nie tak bo strasznie juz wyrosl… do rana boje sie ze wyskoczy z miski. Dolewalam przy mieszaniu ciasta wody bo nie chcial sie rozmieszac. Moze dalam za duzo wody? Prosze o odpowiedz.

    • Tosia 19 marca 2017 o 04:42

      Nie wiem co dokładnie Pani robiła, ale dolewanie większej ilości wody mogło zaszkodzić. Czasem się tak też dzieje jak damy za dużo drożdży lub zakwasu. A może po prostu za mała miseczka?

  • Malgosia 4 marca 2017 o 17:19

    Zrobiłam go po raz drugi jest tak nieprzyzwoicie smaczny ze jem zanim do końca wystygnie. Pyszita

  • Malgosia 26 lutego 2017 o 10:24

    Chleb wyszedł fantastyczny, jeszcze nie próbowałam bo jest gorący. Szkoda ze nie można dołączyć zdjęcia. Kolejny przepis wypróbowany. Dziękuję

    • Chlebowscy 26 lutego 2017 o 15:35

      Zachęcamy do publikowania zdjęć na naszym fanpage’u Smakowity Chleb na facebooku 🙂

  • Martyna 14 lutego 2017 o 15:48

    Dzień dobry!
    Nie mam garnka. To chyba nie będzie duży problem, jeśli upiekę go w keksówce?
    Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 14 lutego 2017 o 16:21

      Dzień dobry!
      Może być w keksówce, albo żaroodpornej formie 🙂

      • Martyna 21 lutego 2017 o 14:05

        Zrobiłam w żaroodpornej formie i wyszedł fantastyczny 🙂
        Mam jeszcze pytanie. Wyhodowałam już zakwas żytni. Czy jestem w stanie zrobić ten chleb, ale zamiast drożdży zastosować zakwas? Wiem, że jest cała masa przepisów z zakwasem, ale ten chleb jest dla mnie idealny, zarówno pod względem wielkości, jak i smaku [idealny balans pszenno żytni, nie jest za ciężki].
        Ma sens kombinowanie, czy nic z tego nie będzie i lepiej odpuścić?
        Pozdrawiam!

        • Tosia 23 lutego 2017 o 10:40

          Cieszę się, że się udał 🙂
          Powiem szczerze, że nie lubię takich modyfikacji, bo to już nigdy nie jest to samo, chleby na zakwasie się po prostu inaczej robi.
          Jeśli jednak jest Pani uparta w temacie to podpowiem żeby dać 170 g aktywnego zakwasu, ciasto musi wyrastać minimum 4 h.
          Powodzenia!

  • basia 7 lutego 2017 o 10:31

    Dzień dobry a o jakiej pojemności ma być te naczynie lub garnek do pieczenia lub wymiary [mniej więcej]? dziękuje za odpowiedz

  • Paulina 4 lutego 2017 o 13:44

    Chlebek wyszedł świetny! Mięciutki w środku i chrupiące na zewnątrz 🙂 jestem z siebie bardzo dumna.

  • Małgosia 30 października 2016 o 10:26

    Przepyszny i prosty w wykonaniu chlebek.Na pewno do niego wrócę.Pozdrawiam ☺

  • Elżbieta 13 września 2016 o 12:05

    Ja dodaję do tego jeszcze łyżeczkę ziół prowansalskich bądź też oregano.Jest przepyszny.Od jakiegoś czasu piekę go wszyscy nim się zajadają.Polecam

  • Ania 22 lipca 2016 o 12:29

    Tosiu, ten czosnek to dodaję do ciasta? wyciśnięty praską?

  • Bożena 17 czerwca 2016 o 08:28

    Z czosnkiem…mhm..ciekawe jak smakuje.Dzięki za wspólne pieczenie.

  • Marzena 14 czerwca 2016 o 19:37

    Wspaniały chlebuś, pysznie wygląda i już sobie wyobrażam jaki jest pyszny, dziękuje za wspólny czas 🙂

  • Kamila 14 czerwca 2016 o 18:17

    Wspaniale upieczony i ma napewno fantastyczny aromat!
    Świetny pomysł!
    Dziękuję za czerwcowy wspólny czas!

  • Renata 14 czerwca 2016 o 12:42

    Bardzo ładny chleb. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych. http://codziennik-kuchenny.blogspot.com
    Pozdrawiam
    Renata

  • Ania 14 czerwca 2016 o 09:58
    Ocena:

    Piękny bochenek. Bardzo kusi mnie ten dodatek czosnku. Muszę wypróbować 🙂

  • Jacek 14 czerwca 2016 o 09:52

    Smaczny i prosty chlebek, choć wolę chleby na zakwasie. Z czosnkiem na pewno pięknie pachnie, ja lubię ten aromat. Dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂

    P.S. Widzę, że zmieniłaś w przepisie „ciepłej wody” na „letniej”. Ja tez podaje w swoich przepisach „letniej”, bo „ciepła, nie gorąca” to sugeruje, że taka porządnie ciepła, a drożdże giną już podobno w ok. 40oC. I potem płacz, że chlebek nie wyrósł, że drożdże niedobre itp.

    • Irena 15 czerwca 2016 o 11:37
      Ocena:

      Piekę od lat wyłącznie chleb żytni /mąka 2000 i 720 – pół na pół i to na zakwasie. Dodaję do tego różne ziarna np. słonecznik sezam, siemię lniane i oczywiście zioła : czarnuszka, oregano, kminek. Chleb zawsze wychodzi i jest nieskomplikowany

    • Tosia 15 czerwca 2016 o 11:47

      Tak, jakoś zawsze na blogu piszę „letniej”, aby sprawa była jasna, więc i tutaj zmieniłam na taką formę 🙂
      Dzięki i do następnego wspólnego pieczenia!

  • Grunt to przepis! 13 czerwca 2016 o 21:23

    Obłędny to musiał być zapach przy pieczeniu z tak aromatycznym dodatkiem czosnku 🙂 Dzięki za wspólne Czerwcowe Wypiekanie!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej