Pita to popularne w krajach Bliskiego Wschodu pszenne chlebki. Są okrągłe i płaskie, a podczas pieczenia urodziwie pęcznieją. Dzięki temu można je przekroić, tworząc w ten sposób kieszonkę, którą można smakowicie naładować ulubionymi składnikami. W chlebkach pita często podawany jest też kebab, prawdopodobnie stąd większość osób je kojarzy :)

Jednak upieczone arabskie chlebki (po tak nazywane są w krajach arabskich), stwarzają o wiele więcej możliwości ich podania. Świetnie komponują się z pastą z ciecierzycy- hummusem i chrupiącymi warzywami. Można także potraktować pitę bardziej po grecku i wypełnić serem feta i innymi dodatkami.

Uwielbiam pitę pod wieloma postaciami. Podobnie z resztą jak Śliwka, która prezentowała już dwa przepisy na chlebki pita - z kminkiem oraz z oliwkami.

Nastał czas, abym ja także je przekazała Wam swój przepis.

Robimy je w podobny sposób, ale proporcje i sposób ich formowania nieznacznie się różni. Moje chlebki mają też inne dodatki w cieście. Dodałam do niego posiekane świeże zioła oraz czosnek.

Wyszły bardzo lekkie i aromatyczne :)

pitapitychlebki pita

Czosnkowo-ziołowe pity
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • garść świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)
Instrukcja
  1. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą.
  2. Wlewamy bardzo powoli 100 ml letniej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem).
  3. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć i cała woda zostanie wlana, dodajemy do ciasta przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane drobno zioła.
  4. Wlewając powoli 50 ml wody dalej wyrabiamy ciasto. Kiedy połączy się w elastyczną kulę, wkładamy ją do misy wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich spłaszczamy i lekko wałkujemy. Kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut, aż wyrosną i lekko się zarumienią.
  7. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na pół, tworząc kieszonkę.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen