Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, cukier, drożdże, sól. Wlewam powoli letnią wodę lub mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minut, aż wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
80 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1 h 20 minut.
przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cynamonem i cukrem.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy (można podsypać mąką) na duży prostokąt. Smarujemy go z wierzchu masłem cynamonowym i zawijamy z dwóch stron ku środkowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowaną podwójną roladę kroimy na paseczki i kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach. Upieczone serduszka studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej