Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, cukier, drożdże, sól. Wlewam powoli letnią wodę lub mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minut, aż wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1 h 20 minut.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cynamonem i cukrem.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy (można podsypać mąką) na duży prostokąt. Smarujemy go z wierzchu masłem cynamonowym i zawijamy z dwóch stron ku środkowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak uformowaną podwójną roladę kroimy na paseczki i kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach. Upieczone serduszka studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 17 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 17 min