Jutro święto zakochanych. Tak jak ostatnio wspominałam, myślę, że każda okazja jest dobra, aby upiec ukochanej osobie coś pysznego. To nie muszą być wcale Walentynki, ale zainspirowana tym małym świętem, postanowiłam przygotować słodki przepis.
Cynamonowe bułeczki robi się w ten sposób, że wyrośnięte maślane ciasto cienko się wałkuje w prostokąt, następnie smaruje masłem z cynamonem i zawija od dłuższego boku jak roladę. Taką roladę kroimy w paseczki i układamy przyszłe bułeczki na blasze.
W przypadku cynamonowych serduszek postępuje się bardzo podobnie, trzeba rozwałkować ciasto, posmarować, ale zawija się je od dwóch stron ku środkowi, tworząc podwójną roladę. Następnie akcja wygląda już zupełnie tak samo, kroi się paseczki i przekłada przyszłe bułeczki na blasze.
Prawda, że proste? A jakie urocze i smakowite 🙂
Ile mam dać cukru do wyrabiania ciasta? Nie jestem jasnowidzem.
Cukier jest podany w składnikach: cukru 50 g
Czy drożdże spożywcze można zawsze zastąpić zakwasem? Czy jest wzór którym można obliczyć adekwatną ilość zakwasu np. żytniego?
Niestety to tak nie działa, tak jak zazwyczaj można modyfikować przepisy, akurat w przypadku drożdże kontra zakwas sprawa jest trochę bez sensu. Zmienia się absolutnie wszystko, wyrabianie, wyrastanie, proporcje, czas, wygląd, smak, sposób pieczenia 🙂
Zastanawiam się pod kątem wykorzystania zakwasu do tego co dotąd robiłam na drożdżach – znalazłam przepisy np. na racuchy na zakwasie, ale na pyzy już nie 😉
Ile bułeczek wychodzi z tej ilości składników? 🙂
To zależy jak będziemy kroić rulon, ale na pewno kilkanaście sztuk, może nawet 20 mniejszych bułeczek 🙂
Czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych? Jaka wziąć ilość?
Drożdży suszonych dajemy dwa razy więcej niż suszonych instant 🙂 Poradnik na ten temat: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Tutaj dałabym 10 g, oczywiście trzeba jeszcze zrobić zaczyn.
Czy da się zrobić serduszka bez użycia miksera???
Można wyrabiać ręcznie, ale wtedy zamiast zimnego masła, trzeba je rozpuścić i dodać do ciasta topione 🙂