Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, cukier, drożdże, sól. Wlewam powoli letnią wodę lub mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2 minut, aż wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
80 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1 h 20 minut.
przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cynamonem i cukrem.
formowanie
3 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy (można podsypać mąką) na duży prostokąt. Smarujemy go z wierzchu masłem cynamonowym i zawijamy z dwóch stron ku środkowi.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowaną podwójną roladę kroimy na paseczki i kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach. Upieczone serduszka studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Stach 7 listopada 2017 o 17:09

    Ile mam dać cukru do wyrabiania ciasta? Nie jestem jasnowidzem.

  • Adrianna 13 lutego 2017 o 05:07

    Czy drożdże spożywcze można zawsze zastąpić zakwasem? Czy jest wzór którym można obliczyć adekwatną ilość zakwasu np. żytniego?

    • Tosia 13 lutego 2017 o 14:33

      Niestety to tak nie działa, tak jak zazwyczaj można modyfikować przepisy, akurat w przypadku drożdże kontra zakwas sprawa jest trochę bez sensu. Zmienia się absolutnie wszystko, wyrabianie, wyrastanie, proporcje, czas, wygląd, smak, sposób pieczenia 🙂

      • Adrianna 21 lutego 2017 o 23:27

        Zastanawiam się pod kątem wykorzystania zakwasu do tego co dotąd robiłam na drożdżach – znalazłam przepisy np. na racuchy na zakwasie, ale na pyzy już nie 😉

  • Agnieszka 13 stycznia 2017 o 12:22

    Ile bułeczek wychodzi z tej ilości składników? 🙂

    • Tosia 13 stycznia 2017 o 13:04

      To zależy jak będziemy kroić rulon, ale na pewno kilkanaście sztuk, może nawet 20 mniejszych bułeczek 🙂

  • Kstarzyna 23 października 2016 o 00:50

    Czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych? Jaka wziąć ilość?

  • Iwona 14 lutego 2016 o 14:38

    Czy da się zrobić serduszka bez użycia miksera???

    • Tosia 14 lutego 2016 o 21:50

      Można wyrabiać ręcznie, ale wtedy zamiast zimnego masła, trzeba je rozpuścić i dodać do ciasta topione 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej