Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, mieszamy z ziarnami i solą. Dodajemy pesto, wlewamy oliwę i powoli wlewając wodę mieszamy składniki, jedynie do połączenia. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy krótko chwilę kulę z ciasta. Dzielimy ją na dwie części.
formowanie
formowanie
2. Cienko wałkujemy i wycinamy w równe trójkąty, prostokąty lub kółeczka. Ja wybrałam wykrawaczkę o średnicy 12 cm. Uwaga - im cieniej rozwałkowane będzie pieczywo, tym wyjdzie bardziej chrupiące.
pieczenie
pieczenie
3. Wykrojone chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 37 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 22 min