Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy łyżeczkę miodu, szczyptę soli i jeszcze chwilę karmelizujemy.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Tarte buraki łączymy z roztrzepanymi jajkami, wlewamy powoli olej i mieszamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy, jedynie do połączenia.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Formę keksówkę smarujemy olejem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką.
pieczenie
pieczenie
4. Chlebek pieczemy \\\\\\\"do suchego patyczka\\\\\\\" ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 55 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 45 min