Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

miesza
miesza
1. Aktywny zakwas mieszamy z mąkami, prażoną cebulką, solą i czarnuszką. Powoli wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, jednie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy oliwą lub masłem i posypujemy bułką tartą, można także wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy i posypujemy cebulką i czarnuszką. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 210 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min