Żytni zakwas to najbardziej naturalne środowisko do wyrastania żytniego chleba. Naturalnie, pochodząc od tego samego zboża wydają się dla siebie stworzone. Jak pisałam już w notce o zakwasie, którą znajdziecie w naszym Niezbędniku, na żytnim zakwasie jak najbardziej można zrobić też chleb pszenny, ale po żytnim od razu widać, że zachowuje się inaczej już od fazy przygotowywania zaczynu. Po 8 godzinach urósł zdecydowanie bardziej niż robiony z użyciem innej mąki.

Osobiście mam słabość do żyta już od dziecka. Nie chodzi mi tu tylko o smak żytniego chleba, który bardzo lubię, ale pamiętam, że w dzieciństwie spędzałam często wakacje na Kaszubach, przy wielkich polach żyta, z których lubiłam wykradać piękne kłoski i robić z nich bukiety. Jak widzicie, żyto może mieć wiele zastosowań:)

Chleb w fazie wyrastania oraz aktywny zakwas żytni Chleb żytni na zakwasie Zaczyn:
  • 130 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 180 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe
  • 230 g mąki żytniej 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką.
  2. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.
  3. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól,dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta.
  4. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.
  5. Przygotuj 20 centymetrową metalową formę. Wysmaruj ją tłuszczem na całej długości, łącznie z bokami, najlepiej  używając do tego papierowego ręczniczka. Wsyp do środka trochę otrębów/mąki z pełnego przemiału/bułki tartej (aby chleb się nie przyklejał) i włóż do środka ciasto chlebowe.
  6. Uklep ciasto w formie, aby równomiernie ją wypełniło.
  7. Przykryj formę materiałową ściereczką i odłóż w miejsce o temperaturze trochę wyższej niż pokojowa (na przykład niedaleko rozgrzanego lekko palnika).
  8. Daj ciastu wyrosnąć przez 2 godziny
  9. Gdy czas wyrastania zbliża się do końca, rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  10. Wsadź foremkę z ciastem (ostrożnie, aby nie opadło) i piecz przez ok. 25 minut.
  11. Okrój ciasto w formie i wyjmij. Krój po ostygnięciu.
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 3 ocen