Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, pesto, pokrojone suszone pomidory i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, czyli do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Rumianym słonecznikiem posypujemy wierzch chleba, delikatnie przygładzamy i przykrywamy formę ściereczką na 5 godzin. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół, przez pierwsze 10 minut w 250 stopniach, kolejnych 10 w 220 stopniach, a ostatnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min