Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Piwo podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Wsypujemy mąkę razową i mieszamy, aby nie było grudek. Masę przekładamy do słoika z aktywnym zakwasem, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
wyrastanie
wyrastanie
2. Bąbelkujący zaczyn łączymy z mąką i solą. wlewamy letnią wodę lub piwo i wyrabiamy ciasto przez kila minut. Zostawiamy w misie na godzinę. Po godzinę składamy ciasto i ponownie wkładamy do misy, przykrywamy na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto podsypujemy mąka, formujemy na kształt wiklinowego koszyka, który wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Uformowany chleb kładziemy złączeniem ku górze, przykrywamy na 2,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do temperatury 200 stopni, na dnie wrzucamy kostki lodu, aby był naparowany. Ciasto przerzucamy na blachę, nacinamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 37 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 5 godz 7 min