Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po 4 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko, wlewamy miód, karmelizujemy jeszcze 3 minuty.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas oraz karmelizowane jabłka z orzechami.
mieszanie składników
mieszanie składników
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągłą kulę, którą przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczka i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min