Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy mąkę, wlewamy letnią wodę. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony twaróg, ziarna, sól. Dodajemy aktywny zaczyn drożdżowy i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy pestki. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy 10 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Kroimy jak ostygnie, podajemy ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min