Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1.Przygotuj zaczyn. Połącz składniki i odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn będzie gotowy, gdy będzie unosił się na wodzie (nie będzie opadać na dno)
pierwsze wyrastanie
280 min
pierwsze wyrastanie
2.Do dużej miski wlej wodę (oprócz dodatkowych 50 g) i rozpuść w niej zaczyn. Dodaj mąki i odstaw na 25-40 minut. Po upływie tego czasu ciasto posyp solą i dodaj 50 g wody. Wgniataj sól z wodą w ciasto, rozciągając je i miętosząc. Przełóż ciasto do plastikowego pojemnika i przykryj folią. Od tego momentu ciasto będzie potrzebować specyficznego obracania (poczytasz więcej w notce o tartine bread) przez ok. 4 godziny.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3.Polenta, którą dodamy w następnym kroku nieco rozwadnia ciasto, więc nie zdziw się, że może ciasto będzie potrzebować więcej czasu niż zwykle. Ugotuj polentę według wskazówek na opakowaniu. Postaraj się, żeby była gęsta. Odstaw do ostygnięcia. Podczas obracania ciasta po raz pierwszy dodaj polentę i rozmaryn. Po upływie czasu obracania wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podziel je na pół. Z każdego postaraj się uformować okrągły bochenek i odstaw na ok. 25-40 minut, aby odpoczęło.
trzecie wyrastanie
240 min
trzecie wyrastanie
4.Po upływie tego czasu uformuj właściwe bochenki i ułóż je w wyłożonych szmatkami i oprószonych mąką koszykach do wyrastania. Daj im wyrosnąć ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.Rozgrzej żeliwny garnek lub kamień wkładając je do zimnego piekarnika i zaczynając rozgrzewać razem z nimi w środku. Piekarnik powinien być mocno nagrzany do ok. 240 stopni. Upiec chleb przez ok. 20- 30 minut na kamieniu (aż zbrązowieje) lub 20 minut w garnku i dodatkowe 10 minut bez pokrywki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej