Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, kefir i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Przekładamy je do misy posmarowanej olejem i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Następnie zagniatamy ciasto jak w filmie (link we wstępie) przez 10 sekund co 10 minut 5 razy. Po tym czasie formujemy okrągły lub podłużny bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
nacinanie
nacinanie
3. Piekarnik rozgrzewamy z blachą (wyłożyłam ją pergaminem) do 250 stopni. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy przyszły chleb na rozgrzaną blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb po postukaniu będzie wydawał z siebie \\\"głuchy\\\" dźwięk. Studzimy go na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min