Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej na 12 h pod przykryciem folii.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Ciasto powinno być jednolite, nieco lepkie.
wyrastanie
wyrastanie
3. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 3 h. Po pierwszej godzinie zagnieć ciasto, następnie zrób to po kolejnej godzinie. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę, obtaczając ją nieco w mące. Przełóż ciasto do wyłożonego szmatką koszyka do wyrastania chleba i zostaw tam jeszcze na ok. 1 godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przenieś ciasto z koszyka na blachę i piecz ok. 30 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 16 godz 30 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 30 min