Ostatnio stawiam na prostotę. Bo czasami mniej znaczy naprawdę więcej. Tak jak w przypadku niektórych chlebów. Mój ulubiony Tartine na przykład, najlepiej wychodzi w czystej postaci. Dzięki temu można też dowolnie eksperymentować z dodatkami, bo każdy z nich będzie odpowiedni. Postanowiłam więc stworzyć kolejny "czysty" bochenek i skupić się na tym co najważniejsze- skórce i miąższu. Chleby na długo-fermentującym zaczynie drożdżowym (poolish) skradły już niejedno serce. Przygotowanie go jest bardzo proste, leżakuje bez naszej ingerencji naprawdę długo, a wystarczy znikoma część drożdży, aby wyszedł świetnie. Zapomniałam o nim nieco i odłożyłam go na rzecz zakwasu, ale uznałam, że czas sobie przypomnieć dawniej stosowane przeze mnie metody. Chleb ten upiekłam w żeliwnym garnku, zgodnie z instrukcjami zawartymi TUTAJ. Jeśli nie macie żeliwnego garnka, można oczywiście zastosować najzwyklejsze pieczenie na blasze.
Chleb razowy na zaczynie drożdżowym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • Zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • Ciasto właściwe
  • 300 g zaczynu
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej na 12-16 h pod przykryciem folii.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Ciasto powinno być jednolite, nieco lepkie.
  3. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 3 h. Po pierwszej godzinie zagnieć ciasto, następnie zrób to po kolejnej godzinie.
  4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę, obtaczając ją nieco w mące.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonego szmatką koszyka do wyrastania chleba i zostaw tam jeszcze na ok. 1 godzinę.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Przenieś ciasto z koszyka na blachę i piecz ok. 30 minut.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen