Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym wcześniej zakwasem, solą i drożdżami (jeśli używamy).

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Bardzo powoli wyrabiamy ciasto na chleb pszenny na zakwasie pszennym, dolewając letniej wody.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w cieple.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy minutę. Formujemy 2-3 kulki, które umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem keksówce (lub wyłożonej pergaminem). Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do dalszego rośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 20 minut. Chleb pszenny na zakwasie pszennym wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej