Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy. Łączymy z solą, zakwasem i suszoną żurawiną.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka posypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na kolejne 2 godziny.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyrośnięte ciasto. Jeśli mamy ochotę, chleb można dodatkowo naciąć.
pieczenie
pieczenie
5. Bochenek pieczemy przez 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Smakowita
Upieczony, rumiany chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min