Zastanawiacie się, co dobrego upiec na Waszym ulubionym zakwasie?
Oto chleb pszenno-orkiszowy, który możecie upiec na dowolnym zakwasie: żytnim, pszennym lub orkiszowym. Jego znaczącym dodatkiem jest suszona żurawina, nadaje mu ciekawej słodyczy i przy okazji świątecznego charakteru. Chociaż to chleb, który będzie smakował i pasował na śniadaniowym stole przez cały rok 🙂
Jeśli macie problem z formowaniem okrągłych bochenków i nie macie koszyka, to możecie wyrobione ciasto po prostu przełożyć do formy keksówki i upiec go w wersji prostokątnej. Polecam, bo to naprawdę rewelacyjny chleb!
Czy maka orkiszowa jasna typ 700 moge zastapic maka orkiszowa typ 1450 oraz make pszenna typ 650 zastapic maka pszenna pelnoziarnista ( typ 2000) ?. Formowanie chlebka nie wychodzi mi najlepiej. Czy moge upiec ten chlebek w keksowce ? Bardzo prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam 🙂
Z podanego przepisu otrzymujemy jasny bochenek chleba. Jeśli zamienimy obie mąki na pełnoziarniste, otrzymamy zupełnie inny wypiek – będzie ciemny i znacznie cięższy. Zmieni się też z całą pewnością ilość dodanego płynu, ale nie jestem w stanie podać dokładnych ilości bez sprawdzenia.
Osobiście polecam już gotowy przepis na chleb z żurawiną z wykorzystaniem ciemnych mąk https://smakowitychleb.pl/graham-na-zakwasie-pszennym/ – jest pyszny!
Można upiec chleb w foremce (keksówce lub innej, np okrągłej), ale osobiście polecam go choć troszeczkę uformować i włożyć do formy dopiero na ostatnie wyrastanie.
Super przepis.Pierwszy raz upiekłam i się udał:)
Cieszę się bardzo i życzę smacznego oraz dalszych sukcesów 🙂
Witaj! Czy z mąki orkiszowej razowej też wyjdzie chleb z tego przepisu? Dziś zrobiłam dokładnie ten z mąki orkiszowej jasnej i super wyszedł! Dziękuję za super przepis i pozdrawiam😊
Jak przeliczyc wszystko na keksówke? Z pzrepisu wychodzi 1 czy 2 keksówki?
Pozdrawiam
na 1, na takie proporcje to będzie keksówka krótka ok. 10-12×23 cm
Ulubiony, udaje się za każdym razem. U mnie wyrasta w podłużnej foremce.
Uwielbiam go! Robię go całkowicie w wersji orkiszowej i jest przepyszny. Za każdym razem wychodzi, polecam!
Super przepis.Wszystko wyszło jak należy.Wyrósł i nawet nie przykleił sie do ściereczki .Piekę od 2 tyg. a przepisy biorę tylko z Pani bloga .Rewelacja.Pozdrawiam
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Rewelacja! 🙂 udało się:-)
5 *
Genialny! 🙂
Czy zamiast zakwasu można użyć drożdży ?
Niestety tak to nie działa, modyfikowanie przepisów z zakwasem, aby stały się wypiekami drożdżowymi nie bardzo wychodzi, bo zmienia się absolutnie wszystko, od smaku i wyglądu chleba, bo czas wyrastania i pieczenia.
Ale na blogu jest mnóstwo przepisów na drożdżowe wypieki, na pewno znajdzie Pani coś dla siebie https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chleby/drozdze/dowolny/dowolny/ 🙂
Co mogę dać zamiast żurawiny? czy słonecznik będzie ok? Bakalie też odpadają.
Piekłam w blaszce keksowce wyrósł piękny upieczony wygląda jeszcze lepiej i jest pyszny 🙂
Chciałabym kupić taki koszyk do wyrastania chleba bo Twoje wychodzą takie śliczne, ale nie wiem jak duzy kupić. Prosze napisz jakie ty masz, ja zazwyczaj robię chleb z 500 g mąki lub większy z 750 g mąki, bo mam dość duzy garnek żeliwny. Pozdrawiam.
Warto zainwestować w taki koszyk 🙂
Do chlebów na bazie 500 lub 750 g mąki wystarczy koszyk o średnicy w granicach 20-30 cm.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za odpowiedź. Zakwas wyglądał tak, jak na obrazkach, zmienił kolor z szarego na brązowy, ale jakby coraz słabiej bąbelkował. Mam wrażenie, że nie miał mocy., to był 6-dniowy zakwas. Ciasto wyrastało w misie, w cieple 2 godziny, ale nie wrosło. Potem rosło w foremce też 2 godziny, ale również nie wyrosło. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C z termoobiegiem, po 10 min. zmieniłam na grzanie góra dół w t. 200 st. C, w sumie piekłam godzinę, ale i tak chleb wyszedł blady. Wstawiłam też brytfankę z kosatkami lodu. Na razie się nie poddaję, ale czy ten zakwas wyrzucić i zrobić nowy od początku ? Póki co, życzę Wesołych Świąt ! ; )
Kolor nie jest tak istotny jak zapach i pęcherzyki powietrza, jeśli nie bąbelkuje to nie pracuje i nie podniesie ciasta. Z opowieści wyraźnie wynika, że zakwas nie jest jeszcze wystarczająco silny, ale dałabym mu szansę i go dalej dokarmiała. A do pierszwych wypieków można dodać zawsze szczyptę drożdży i poczekać jeszcze chwilę, aż zakwas nabierze mocy.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂
Witam! U mnie chleb również nie chciał urosnąć (we wskazanym w przepisie czasie), z tym że zakwas miałam kilkuletni a ciasto wyrobiłam tylko na mące orkiszowej. Byłam mocno zdezorientowana tym faktem… Nie poddałam się jednak – zostawiłam ciasto w koszyku do wyrośnięcia na noc. Rano byłam mile zaskoczona jak bardzo uroslo, wstawiłam do piekarnika i gotowe! Chleb pyszny! Uwielbiam poranny zapach świeżo pieczonego chleba, który rozchodzi się po całym mieszkaniu 🙂
Dziś upiekłam pierwszy w życiu, prawdziwy chleb na zakwasie ścisłe wg przepisu i … totalna porażka. Tzn już spróbowałam, w smaku genialny, ale w ogóle nie urósł i skórkę ma bladą i twardą jak kamień, jest zupełnie płaski. Zakwas żytni był 6-dniowy i wyglądał tak, jak powinien. Ciasto po zmieszaniu i wyrobieniu w ogóle nie chciało rosnąć. Piekłam 1 godzinę bo nie chciało się rumienić. Smakuje i pachnie świetnie, ale wygląda do kitu. Co zrobić, żeby skórka chleba była rumiana i błyszcząca ?
Dzień dobry 🙂
Szczerze mówiąc mam wątpliwości czy na pewno poszło wszystko tak jak w przepisie. Często początkującym domowym piekarzom wydaje się, że robią według przepisu i zasad, a tak naprawdę tego nie robią. To tylko drobna sugestia z mojej strony, bo dzięki takiemu podejściu łatwiej potem znaleźć błąd do szybkiego naprawienia 🙂
Świeżo wyhodowany zakwas, nawet jeśli bąbelkuje i pachnie octowo to nie ma takiej mocy jak starszy zakwas. Dlatego może mieć problemy z podniesieniem ciasta. W takich sytuacjach trzeba do ciasta dodać szczyptą drożdży i dalej dokarmiać zakwas, aby nabrał mocy. Można tez ewentualnie spróbować wydłużyć czas wyrastania.
Skoro chleb zupełnie nie urósł to znaczy, że zakwas nie był aktywny lub ciasto wyrastało w zimnym miejscu. Tak czy siak coś poszło źle.
A ciasto Pani formowałam jak w przepisie, czy chleb wyrastał w foremce? Wypieki formowane są trudniejsze od tych pieczonych w formie, więc mógł wyjść płaski, bo został niepoprawnie uformowany.
Z kolei wskazówka o bladej skórce sugeruje, że ciasto mogło zostać włożone do jeszcze zimnego piekarnika. A musi on być koniecznie rozgrzany.
Sekrety błyszczącej i rumianej skórki są różne np. podpiekanie w termoobiegu w naparowanym piekarniku, podpiekanie najpierw w wyższej temperaturze, potem w niższej. Smarowanie ciasta przed włożeniem do pieca żółtkiem z mlekiem/białkiem/skrapianie skórki olejem itp.
Ponownie sukces :). Prosty i pyszny. Gratuluję!
skąd wziąć aktywny zakwas żytni? zrobić? jak?
Aktywny zakwas to dokarmiony zakwas przed pieczeniem. Najpierw jednorazowo zakwas trzeba sobie wyhodować, trwa to 5 dni. Gdy jest już gotowy, przechowuje się go w lodówce, a dokarmia ok. 8 godzin przed pieczeniem. Najlepiej robić to przed snem. Rano zakwas jest aktywny, odmierza się jego potrzebną część do ciasta chlebowego, a resztę wkłada do lodówki na następny raz. Wszystkie informacje są na blogu, więc zachęcam do przeczytania naszych poradników 🙂
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Mam pytanie – jakiej mąki można użyć zamiast orkiszowej?
Pozdrawiam KK
Można dać po prostu więcej pszennej, albo użyć pełnoziarnistą 🙂