Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i pokrojone w kostkę jabłko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 2-3 minuty do połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
2. Formę keksówkę 12x24 cm smarujemy olejem, wykładamy pergaminem i smarujemy jeszcze delikatnie w środku. Przekładamy ciasto do środka, wierzch wyrównujemy łyżką zwilżoną dłonią. Chleb można dodatkowo udekorować plasterkiem jabłka (skropionym sokiem z cytryny).
wyrastanie
wyrastanie
3. Keksówkę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto przed pieczeniem można przykryć folią aluminiową w miejscu, w którym jest jabłko, dzięki temu nie przypali się w trakcie pieczenia. Chleb pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min