Przepis

przygotowywanie składników
40 min
przygotowywanie składników
1. Papryki skrapiamy oliwą, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Upieczone papryki wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 10 minut. Następnie ścigamy skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, przyprawy, pieczoną paprykę, posiekane chilli i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie na godzinie. Po tym czasie krótko je składamy i znów przykrywamy. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy i wstawiamy do pieca. Chleb podpiekamy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej