Pamiętam dzień, kiedy prawdopodobnie po raz pierwszy spróbowałam chleba orkiszowego (albo pierwszy raz świadomie  go spożywałam). Uczyłyśmy się z koleżanką do matury, a ona wyjmowała pyszne kromki wilgotnego w środku, sprężystego chleba. Zajadałam się nim bez opamiętania.

Faktycznie coś jest w tych chlebach orkiszowych, bo za każdym razem bardzo mi smakują. Eksperymentuję ze smakami, choć przyznam, że najbardziej cieszy mnie jednak sam miąższ. Dzisiaj z rodzynkami, które dodają mu delikatnej słodyczy.

Poniżej możecie zobaczyć jak wygląda ciasto na zakwasie przed wyrośnięciem.

chleb z rodzynkami

Chleb orkiszowy z rodzynkami na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g + 100 g mąki orkiszowej typ 630
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 300 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 100 g mąki orkiszowej.
  2. Pomieszaj drewnianą łyżką, przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu dodaj 100 g mąki orkiszowej, wymieszaj tak aby powstała jednolita masa i przenieś masę do natłuszczonej i obsypanej otrębami (aby chleb się nie przykleił) prostokątnej formy.
  4. Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc, lub do czasu aż ciasto urośnie do wysokości formy.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, nastaw piekarnik na 220 stopni. Gdy dostatecznie się rozgrzeje, wsadź formę i piecz chleb przez ok. 40 minut.
  6. Okrój chleb i wyjmij z formy. Daj mu ostygnąć.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen