Ledwo, bo ledwo, ale udało mi się wyrobić z pieczeniem chleba i dołączyć do wspólnej zabawy organizowanej przez Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W sierpniu wypiek zaproponowała Badylarka, a tematem wirtualnego wypieku jest chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem czarnych oliwek i miodu. Propozycja bardzo mi się spodobała, a dodatki zaintrygowały. Co prawda musiałam zmienić kilka rzeczy, inaczej wymieszałam mąki w cieście, nie odkładałam zakwaszonego ciasta do lodówki (chleby piekę jedynie na dokarmionym zakwasie, taki mam system), a oprócz oliwek i miodu, wykorzystałam też szczypiorek. Siemię lniane dodaje wypiekowi fajnej sprężystości i dzięki niemu miąższ chleba nie jest suchy. Zmieniłam też czas wyrastania ciasta, bo zrezygnowałam z opcji nocnej. Mimo tych drobnych poprawek śmiało mogę powiedzieć, że to bardzo dobry chleb i fajny przepis, chętnie go polecę i Wam. Tutaj zamieszczę listę blogerów, którzy brali udział w sierpniowej Piekarni: Chleb na zakwasie z oliwkami i miodemChleb na zakwasie z oliwkami i miodemChleb na zakwasie z oliwkami i miodemChleb na zakwasie z oliwkami i miodem
Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g razowej mąki żytniej typ 2000
  • 130 g razowej mąki pszennej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 330 g letniej wody + 20 g wrzącej wody
  • 18 czarnych oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Instrukcja
  1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.
  2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  3. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.
  5. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut.
  6. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
 
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen