Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.
wyrabianie
wyrabianie
2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.
pieczenie
pieczenie
4. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 6 godz 20 min
Czas wyrastania: 5 godz 30 min
Czas wypieku: 50 min