Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Dynię (u mnie piżmowa) kroimy w kostkę, wrzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy oliwą i zapiekamy 30 minut w 200 stopniach. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzy. Podsmażamy, aż będzie szklista.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, drożdże, kawałki pieczonej dyni i zawartość patelni z podsmażoną cebulą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy ręką wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 27-30 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Ostudzony chleb serwujemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min