Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, puree ziemniaczane, oliwę, parmezan, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi.
formowanie
formowanie
4. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
formowanie
formowanie
5. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych.
formowanie
formowanie
6. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut
pieczenie
pieczenie
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy parmezanem, makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą De Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min