Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Zakwas łączymy z mąką i letnią wodą, dokładnie mieszamy w słoiku lub pojemniku i przykrywamy folią spożywczą. Stawiamy na noc w ciepłym miejscu. Po ok. 8-10 godzinach zaczyn będzie gotowy.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Rano rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Kładziemy na blasze ząbki czosnku w łupinach, skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-30 minut.
wyrabianie
wyrabianie
3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy przeciśnięty przez praskę pieczony czosnek, drożdże (jeśli używamy) zaczyn, miód i oliwę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, wlewamy roztwór do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut ręką lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
4. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h-2 h. W połowie czasie zagniatamy krótko ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrastania.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Po nagrzaniu zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 20 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 20 min