Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Drożdże kruszymy i wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier i sól. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do misy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach osiągniemy elastyczne ciasto,
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ciasto mąką. Układamy uformowane bułki na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej