Przepis

przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
1. Szpinak rozmroź podgrzewając na patelni, a następnie podsmaż, żeby odparować z wody. Gdy woda zniknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Do wystudzonego szpinaku dodaj rozkruszony ser feta i dobrze wymieszaj.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Przygotuj ciasto. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, drożdże i wodę. Zagnieć aż stworzysz elastycznie ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto pod przykryciem szmatki w ciepłe miejsce na ok. 1,5, aby ciasto wyrosło.
formowanie
8 min
formowanie
4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 8 równych części. Każdą rozwałkuj i nałóż na środek dużą łyżkę szpinaku (jak na zdjęciu). Zawiń boki ciasta do góry i sklej. Obróć na drugą stronę, lekko uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Powtarzaj czynności w stosunku do każdej następnej bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Blachę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej