Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Powinny stworzyć lepką masę. Postaraj się zagnieść ciasto w misce, ściskając je w rękach.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Możesz również wsadzić miskę do lodówki na noc (ok. 8 godzin), ciasto jeszcze lekko urośnie w lodówce, a po upływie tego czasu będzie jeszcze lepsze. Niezależnie jaką opcję wybrałeś/aś na oprószonym blacie uformuj z niego rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją. Możesz jeść gdy są jeszcze ciepłe.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej