Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Po kilku minutach, gdy cebulka się zarumieni, przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami, czyli drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy podsmażoną cebulkę i zaczynamy wlewać powoli wodę wyrabiając ciasto i kontrolując jego konsystencję. Ciasto powinno po kilku minutach osiągnąć formę elastyczną.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich formujemy na okrągłą bułeczkę i kładziemy złączeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej pergaminem. Jeśli przy formowaniu ciasto przykleja się do rąk, warto podsypać je odrobiną mąki. Uformowane bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułki wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Zarumienione i upieczone bułeczki wyciągamy z pieca i przekładamy na kuchenną kratkę do ostudzenia.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min