Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z masłem lub oliwą. Po kilku minutach, gdy cebulka się zarumieni, przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami, czyli drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy podsmażoną cebulkę i zaczynamy wlewać powoli wodę wyrabiając ciasto i kontrolując jego konsystencję. Ciasto powinno po kilku minutach osiągnąć formę elastyczną.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

4. Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 6-8 części, każdą z nich formujemy na okrągłą bułeczkę i kładziemy złączeniem ku dołowi na blaszce wyłożonej pergaminem. Jeśli przy formowaniu ciasto przykleja się do rąk, warto podsypać je odrobiną mąki. Uformowane bułeczki przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Wyrośnięte bułki wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 minut. Zarumienione i upieczone bułeczki wyciągamy z pieca i przekładamy na kuchenną kratkę do ostudzenia.

Ocena czytelników: 5 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 10 grudnia 2022 o 17:55
    Ocena:

    Zrobiłam wczoraj, dałam dwie duże cebule, bo ja cebulowa dziewczyna jestem ;). Użyłam mąki pszennej T750 więc trochę mniej wody ciasto wchłonęło. Wyszły naprawde pyszne, następnego dnia też są mięciutkie, więc szczerze polecam, bo są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

  • Krycha 8 października 2020 o 07:19

    Czy do tych bułeczek można zamiast drożdży użyć zakwasu żytniego? W jakich proporcjach można by to zrobić?

  • Jen 5 kwietnia 2019 o 19:56

    Bułki mięciutkie, sprężyste, ładnie wyrosły. W smaku – przepyszne. Bardzo dobry przepis.

  • Ola 16 stycznia 2019 o 10:15

    Zrobiłam najpierw buleczki a potem z tego przepisu chleb. Był absolutnym hitem ubieglorocznych świąt. Polecam

  • Olga 19 października 2018 o 15:35
    Ocena:

    Witam,
    Bułeczki pyszne, zrobiłam ze świeżych drożdży 🙂
    Mam pytanie, czy mogę je zrobić bez cebulki? Dodam oczywiście masełko.
    Pasowała mi konsystencja, nie były suche.
    Pozdrawiam

    • Tosia 22 października 2018 o 13:22

      Tak, można tak zrobić, ale ta przyjemna konsystencja jest też dzięki cebulce, bo nawilża ciasto 🙂

  • Zdzisław 5 czerwca 2017 o 14:47
    Ocena:

    Przepis jak zwykle u Autorki – świetny. Subtelna uwaga, że jest wzmianka o cukrze, a brak jego w składnikach. Ja użyłem 500 g mąki – połowa pełnoziarnistej. Cukru dodałem 1 łyżkę. Połowę ilości wody zastąpiłem mlekiem. Drożdży delikatnie zmniejszyłem – 7 g suszonych na całość.
    Warto dodać, że bułeczki mocno wyrastają w czasie pieczenia i trzeba zostawić sporo luzu pomiędzy nimi na blaszce. Wychodzą PYCHOTA. Pozdrawiam :P.

    • Tosia 5 czerwca 2017 o 22:46

      Aj to stary przepis przeniesiony na nową odsłonę bloga i faktycznie widzę, że się wdarł chochlik z tym cukrem. Cukier dajemy, jeśli decydujemy się na świeże drożdże, jedynie do rozczynu 🙂
      Z mąką pełnoziarnistą fajna modyfikacja, ale trzeba pamiętać, że im ciemniejsza mąka tym absorbuje więcej wody.
      Jeśli chodzi o ilość drożdży to Pan zwiększył, a nie zmniejszył, gdyż 2 łyżeczki suszonych drożdży to mniej niż 7 g. Ale na taką ilość mąki to ok ilość, tylko tłumaczy czemu się bułki tak rozrosły na blasze 🙂
      Pozdrawiam i dzięki za komentarz!

  • Monika 2 marca 2017 o 17:37

    Czy można użyć do wypieku tych bułeczek màki orkiszowej białej typ 720 lub samopszy? Rozumiem,że cebulkę po zrumienieniu trzeba przestudzić?
    Dopytam jeszcze w kwestii chleba nocnego czy można użyć z powyższych màk.
    Dopiero startuję z pieczeniem stàd te pytania a màki dostałam w prezencie.
    Z gòry dziękuję za odpowiedź.

    • Tosia 3 marca 2017 o 08:58

      Tak, jeśli mąka jest jasna jak np. orkiszowa typ 720 to można modyfikować przepis i proporcje się nie zmienią 🙂
      Cebulkę krótko studzimy, może być letnia, jak woda.

  • Ania 30 sierpnia 2016 o 14:23

    czy mogę użyć świeżych drożdży? jeśli tak to ile mam ich dodać?

    • Tosia 30 sierpnia 2016 o 14:49

      10 g świeżych drożdży i trzeba z nich oczywiście zrobić jeszcze rozczyn 🙂

      • Kasia 2 września 2016 o 10:00

        a nie 20 gram?

        • Tosia 4 września 2016 o 20:37

          Absolutnie nie, 20 g to ilość drożdży na kilogram mąki!
          Tutaj było ok. 5 g suszonych drożdży, czyli 10 świeżych, jak się da więcej to ciasto będzie przerośnięte i niesmaczne.

      • Agata 8 listopada 2018 o 12:37

        Tosiu 🙂 przepis wydaje się być bardzo prosty, natomiast ja nie mam doświadczenia w pieczeniu a chciałabym użyć świeże drożdże – pomożesz mi i podpowiesz jak zrobić rozczyn dla tych 10g świeżych drożdży? i czy dodać ten rozczyn z drożdży normalnie tak jakbym dawała suche drożdże ?

  • Monika 17 stycznia 2016 o 09:31

    Bułeczki cebulowe to hit niedzielnego śniadania, goszczą u nas już od kilku tygodni?
    Dziękuję i pozdrawiam

  • Klaudia 11 lutego 2014 o 19:24

    PRZEPYSZNE!!! Właśnie robię kolejne dwie porcje. Tym razem z mąki razowej. Mam nadzieję że wyjdą 🙂

    • Tosia 11 lutego 2014 o 23:10

      Jeśli nie będą z samej mąki razowej (wtedy wyszłyby zbyt zbite), a w odpowiedniej proporcji z mąka pszenną to powinny się udać 🙂

  • kasia 2 listopada 2013 o 19:44

    pszyności ;))

  • Marta 30 października 2013 o 18:17
    Ocena:

    udane 🙂 sąsiedzi robią teraz chleb cebulowy na podstawie tego przepisu

    • Tosia 30 października 2013 o 18:21

      Super. A to się śmiesznie składa, bo w przyszłym tygodniu planuję przygotować przepis na chleb cebulowy 🙂

  • Kasia 3 października 2013 o 22:57

    Dziś zeobiłam bułeczki cebulowe i są przepyszne!!!! Udały się za pierwszym razem 😀 nastepnym razem podwoję wszystkie skladniki aby bylo wiecej tych cudeniek <3 świetny przepis 😉

  • Kasia 4 września 2013 o 09:45
    Ocena:

    Bułeczki wspaniale, a smak wynagradza całą pracę. Udały się za pierwszym razem. Pycha…

  • Marlena 28 sierpnia 2013 o 22:21

    Witam.Bułeczki genialne ledwo wyłączyłam piekarnik a już degustowaliśmy z Mężem.Mniam mniam.Dodam tylko, że użyłam drożdży świeżych.

  • Robert 19 sierpnia 2013 o 17:57

    Witam zrobilem ze swiezymi drozdzami , no i w formie chleba w smaku wysmienite o 15 wystygl a juz go nie ma biore sie wlasnie za nastepny moze prztrwa do jutra 🙂 Pozdrawiam

    • Tosia 19 sierpnia 2013 o 19:42

      Witam.
      Bardzo się cieszę, że cebulowy chlebek udany i czeka na powtórkę 🙂 Zachęcam też do spróbowania innych przepisów z naszej strony.
      Pozdrawiam!

  • wisla 14 sierpnia 2013 o 10:55

    Te bułeczki cebulowe są znakomite! Moi goście byli zachwyceni.

  • BABUSZKA 12 sierpnia 2013 o 19:23
    Ocena:

    ja uwielbiam chlebek pszenny z kminkiem.

  • Iwona 8 sierpnia 2013 o 13:54
    Ocena:

    Witam.
    Wczoraj znalazłam przepis, dzisiaj upiekłam bułeczki. Nie miałam suszonych drożdży i dodalam zwykłe w takiej samej ilości, a także mąkę typ 500, zamiast 650, dodałam też duuużą garść żółtego sera pokrojonego w kosteczkę. Z takiej porcji wyszło mi 12 sztuk. Bułeczki wyszły wspaniałe!!! Od razu zjadłam 4 jeszcze ciepłe, aż się boję, abym się nie pochorowała.
    Ten przepis jest naprawdę super! Bardzo za niego dziękuję! Dodam tylko, że bardzo często różne wypieki mi się nie udają mimo, że robię dokładnie wszystko tak, jak w przepisie i innym się udaje, a mnie nie, he he. Jestem więc beztalenciem w tej dziedzinie. Ale te bułeczki mi się udały i napewno będę je robiła często, są proste i wyśmienicie smakują.
    Pozdrawiam.

    • Tosia 8 sierpnia 2013 o 19:45

      Witam.
      Bardzo się cieszę, że bułeczki się udało i zachęcam do spróbowania też innych przepisów i wspólnego pieczenia z nami 🙂
      Pozdrawiam.

  • ksenia 3 sierpnia 2013 o 16:03

    Bułeczki sie nie udały ! jestem pod wielkim zdziwieniewm

    • Tosia 4 sierpnia 2013 o 12:30

      Przykro mi, ale też jestem zdziwiona, bo wiem, że już kilku osobom się udały, dostałam nawet zdjęcie od czytelniczki świeżo upieczonych bułeczek. Trudno mi pomóc co było tego przyczyną, ponieważ nie wiem co dokładnie Pani robiła i z jakich składników.
      Pozdrawiam.

  • Paulina 2 sierpnia 2013 o 14:00

    Czy można użyć innej mąki, np. typu 400?

    • Tosia 2 sierpnia 2013 o 15:07

      Tak, jak najbardziej, można użyć mąki o niższym typie, jednak konsystencja ciasta bułeczek pieczonych na mące np. tortowej wyjdzie wtedy zupełnie inna. Im wyższy typ mąki, tym lepiej dla pieczywa.

  • anczyka 2 sierpnia 2013 o 13:56

    Przepis dość łatwy.Na pewno spróbuje upiec!

  • Marta 1 sierpnia 2013 o 22:10

    Bułeczki cebulowe są wspaniale!
    Na pewno coś jutro upiekę 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej