Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, drożdże, cukier (80g), sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 1h20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle kawałki rabarbaru. Po minucie dodajemy cukier i karmelizujemy rabarbar ok. 5 minut. Studzimy.
formowanie
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą spłaszczamy. Na środku wykładamy po łyżce rabarbarowego farszu, zbieramy boki ku środkowi. Tak uformowane bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie posmarowanej masłem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Buchty przykrywamy na 30 minut. W tym czasie łączymy posiekanie zimne masło z mąka i cukrem tworząc kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buchty z wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, aż buchty będą rumiane.
Smakowita
Upieczone buchty studzimy, serwujemy ze Smakowitą ze śmietankowym smakiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 25 min