Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajko, drożdże, cukier (80g), sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.
wyrastanie
7 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na 1h20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle kawałki rabarbaru. Po minucie dodajemy cukier i karmelizujemy rabarbar ok. 5 minut. Studzimy.
formowanie
8 min
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą spłaszczamy. Na środku wykładamy po łyżce rabarbarowego farszu, zbieramy boki ku środkowi. Tak uformowane bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie posmarowanej masłem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Buchty przykrywamy na 30 minut. W tym czasie łączymy posiekanie zimne masło z mąka i cukrem tworząc kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buchty z wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut, aż buchty będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej