Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy przez jeszcze 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich odrywam kawałeczek ciasta, z którego robimy kuleczkę. Z reszty części formujemy okrągłe placki. Na środku każdego placka kładziemy truskawkę i zawijamy boki ciasta, tak jak lepi się knedle. Foremki do muffinów smarujemy masłem, do każdego dołka wkładamy bułeczkę z truskawką, władając ciasto złączeniem ku dołowi. Do bułeczek przylepiamy kulki z ciasta.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, czyli do momentu aż brioszki będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 56 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 16 min