Piekąc drożdżowy chleb wiejski z ziemniakami nie spodziewałam się, że aż tak zakocham się w jego smaku. Ziemniaki wpływają na strukturę chleba, a także jego wilgotność w zadziwiający sposób. Zdecydowanie najbardziej lubię właśnie taki chleby o chrupiącej skórce i delikatnym, miękkim środku. Co ciekawe ziemniaki wcale nie są wyczuwalne w smaku 🙂 Przekonałam się o tym, gdy poczęstowałam ziemniaczanym chlebem gości. Nikt nie zgadł, co nadało wypiekowi delikatnego i charakterystycznego smaku.
Chleb ten niezwykle zachwyca, bo mój kolega, który nigdy wcześniej nie piekł pieczywa, kilka dni po spróbowaniu, postanowił upiec go w swojej kuchni. Wypiek na szczęście okazał się sukcesem, więc być może dzięki niemu rozpoczął on swoją wielką przygodę z domową piekarnią 🙂
Oczywiste zatem było to, że prędzej czy później zabiorę się za jego wersję na bazie zakwasu. Nic tak świetnie się nie łączy jak zakwas żytni z mąką żytnią, dlatego na taką mąkę zdecydowałam się szykując chleb ziemniaczany na zakwasie.
Wyszedł cudowny w smaku, na pewno go jeszcze powtórzę. Zdecydowałam się po raz pierwszy upiec chleb w okrągłej formie, zazwyczaj sama kształtuję chleby lub wybieram keksówkę. W efekcie krojąc chleb uzyskałam szerokie kromki, które znikają z prędkością światła 🙂
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb ziemniaczany na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.