Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 14 czerwca 2020 o 21:15

    Nie wiem co zrobiłam nie tak ale po 40 minutach z wierzchu pięknie wypieczony i wyrośnięty a w środku opadniety i jak glina jak by nie upieczony

  • Henryk 15 października 2018 o 06:32

    Proszę podać czy kreskówka leży na dnie piekarnika czy na dodatkowej blasze-jeżeli tak to na, którym poziomie w piekarniku. Pozdrawiam

    • Tosia 17 października 2018 o 22:47

      Chleb zawsze piec najlepiej na środkowej blasze, metoda góra-dół, wtedy piecze się równo 🙂

  • Slawcze 28 czerwca 2018 o 20:19
    Ocena:

    Przepis niezły, ale ja wolę chłopski : Do miski wsypuję ok. 500-600 gramów mąki. Na pszenno-żytni w stosunku 1:1, na razowy po 200 g mąki żytniej, pszennej i pszennej razowej). Do tego czubata łyżeczka soli. Z lodówki biorę słoik z zakwasem, mieszam w słoiku z letnią wodą, wlewam do miski z mąką, mieszam łyżką i do keksówki. Z gotowego ciasta biorę dwie łyżki do słoika i stawiam obok keksówki.Odstawiam na 10 h, np. na noc, i rano piekę godzinę w 200 st. Nie sprawdzam patyczkiem, bo nie wiem gdzie leży. Zawsze jest ok.

  • Anna 13 czerwca 2018 o 00:21

    A zakwas? Czy jest wymieniony w przepisie a ja nie zauważyłam?

  • Roman 12 czerwca 2018 o 22:10

    Ile zakwasu?

  • Wioleta kolodziejczyk 12 czerwca 2018 o 20:45

    Ile zakwasu trzeba użyć do tego chlebka?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej