Lubicie aromatyczne chleby z nutą ziół i słodyczy? Ten chleb z brzoskwiniami i rozmarynem to prawdziwa przyjemność smaku!
Lubicie aromatyczne chleby z nutą ziół i słodyczy? Ten chleb z brzoskwiniami i rozmarynem to prawdziwa przyjemność smaku!
mąka pszenna typ 650 200 g
letnia woda 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia pełnoziarnista 400 g
2 brzoskwinie (100 g bez pestek) 100 g
rozmaryn 1 szt.
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.
Nie wiem co zrobiłam nie tak ale po 40 minutach z wierzchu pięknie wypieczony i wyrośnięty a w środku opadniety i jak glina jak by nie upieczony
Brzmi jak nieaktywny zakwas i niewyrośnięte ciasto chlebowe.
Proszę podać czy kreskówka leży na dnie piekarnika czy na dodatkowej blasze-jeżeli tak to na, którym poziomie w piekarniku. Pozdrawiam
Chleb zawsze piec najlepiej na środkowej blasze, metoda góra-dół, wtedy piecze się równo 🙂
Przepis niezły, ale ja wolę chłopski : Do miski wsypuję ok. 500-600 gramów mąki. Na pszenno-żytni w stosunku 1:1, na razowy po 200 g mąki żytniej, pszennej i pszennej razowej). Do tego czubata łyżeczka soli. Z lodówki biorę słoik z zakwasem, mieszam w słoiku z letnią wodą, wlewam do miski z mąką, mieszam łyżką i do keksówki. Z gotowego ciasta biorę dwie łyżki do słoika i stawiam obok keksówki.Odstawiam na 10 h, np. na noc, i rano piekę godzinę w 200 st. Nie sprawdzam patyczkiem, bo nie wiem gdzie leży. Zawsze jest ok.
A zakwas? Czy jest wymieniony w przepisie a ja nie zauważyłam?
Ile zakwasu?
Chochlik zjadł! 150 g 🙂
Ile zakwasu trzeba użyć do tego chlebka?
150 g aktywnego zakwasu 🙂