Lubicie aromatyczne chleby z nutą ziół i słodyczy? Ten chleb z brzoskwiniami i rozmarynem to prawdziwa przyjemność smaku!
Lubicie aromatyczne chleby z nutą ziół i słodyczy? Ten chleb z brzoskwiniami i rozmarynem to prawdziwa przyjemność smaku!
mąka pszenna typ 650 200 g
letnia woda 400 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia pełnoziarnista 400 g
2 brzoskwinie (100 g bez pestek) 100 g
rozmaryn 1 szt.
4 godz. 40 min.
Czas całkowity
4 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.