Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej