Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy sól i aktywny zakwas żytni. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy przez 5 minut.
wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Elastyczne, ale przy tym odrobinę lepkie ciasto na podpłomyki zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po tym czasie ciasto na podpłomykidzielimy na 6 porcji. Podsypujemy je delikatnie mąką i cienko wałkujemy na placek o średnicy mniejszej niż patelnia.

smażenie
48 min
smażenie

4. Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy ją kilkoma kroplami oliwy. Wrzucamy pierwszy podpłomyk i smażymy go po ok. 4 minuty z jednej strony i 4 minuty z drugiej strony. Czynność powtarzamy.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej