Podpłomyki na zakwasie żytnim
Podpłomyki zamiast chleba? No pewnie, jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na chleb – podpłomyki sprawdzą się doskonale! Dziś wersja na zakwasie żytnim – dzięki niemu podpłomyki zyskują iście chlebowy smak!
Żeby wykorzystać ten przepis na podpłomyki potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na podpłomyki na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka– w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.
mam pytanie- czy takie wyrobione juz ciasto z zakwasem mozna zamrozic?ta porcja jest ogromna a zalezy mi na zrobieniu ich z zakwasy bo lubie ten kwasny posmak.podzielila bym ciasto na porcje i zamrozila- czy po wyciagnieciu bedzie ok?
Powinno być ok, ale proponuję zamrozić już gotowe podpłomyki 🙂
Proponuję zrobić chrupkie pieczywo w gofrownicy. Robiłem gofry z płatków owsianych.
Oto przepis:
Składniki:
3 szkl płatków owsianych
3 szkl wody
2 łyzki mąki kukurydzianej
2 łyżki tahiny (masło sezamowe)
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Zblendować w mikserze płatki z wodą. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Piec ok. 8 min w gofrownicy. Studzic na kratce aby gofry nie zaparowały.
Uwaga: do ciasta można dodać orzechy włoskie
Gofry posmarować:
– Masło orzechowe z kokosem
– Jogurt
– Melasa buraczano-jabłkowa
– Mus jabłkowy
Robiłem gofry z własnej maki pszennej razowej – tez dobre