Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Połącz ze sobą na stolnicy/blacie lub w misce mąkę, sól i drożdże. Dolej mleko i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto na początku będzie twarde i dość oporne, ale po kilku minutach powinno zmięknąć. Zagniataj ok. 5 minut

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o długości ok. 15 cm. Przykryj formę szmatką i odstaw ciasto do urośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.

pieczenie
25 min
pieczenie

3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę, delikatnie, aby ciasto nie opadło, do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut, aż po włożeniu wykałaczki w ciasto, wyjdzie ona czysta.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Gośka 12 stycznia 2024 o 12:23

    Czy forma 10*20 będzie ok, czy może za duża?

  • Jarek 15 września 2022 o 19:40

    A na zakwasie wyjdzie ten chleb tostowy zamiast drożdży instant?

  • jolanta 11 kwietnia 2021 o 20:59

    czy można zrobić ten chleb w automacie do wypieku chleba?

  • Wiktoria 14 sierpnia 2018 o 08:17

    jaką wagę ma taki chleb po upieczeniu? tostowe sklepowe to zazwyczaj 500gram.

    • Iza 28 stycznia 2019 o 19:22

      heh, nic prostszego jak zsumować przybliżoną wagę składników i odjąć – no ile? – może z 10% na odparowanie podczas pieczenia. Jak byk wychodzi chlebek półkilogramowy z okładem 🙂

  • Karolina 19 kwietnia 2013 o 19:56

    Witam,
    od jakiegoś czasu zaczęłam interesować się pieczeniem chleba, jak znalazłam i obejrzałam tę stronę skakałam z radości do góry. Gratuluję bloga i dziękuję za to, że jest (: Pozdrawiam

  • Tomasz 13 grudnia 2012 o 17:42

    Dzisiaj zrobiłem ten chleb. Pycha. Już zjadłem połowę z dzieciakami. Reszta będzie na kolacje na zapiekanki.
    Mój przepis trochę odbiega od powyższego:
    mąka pszenna 550 – 300 g
    maka pszenna 1850 – 200 g
    woda – 250 g
    drożdże mokre – 15 g
    sól 1 łyżeczka
    cukier 3 łyżeczki
    olej 50 g
    porcja na 1 keksówkę z czubkiem

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej