Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Wszystkie składniki na Pane integrale - chleb bez wyrabiania mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto będzie lepkie, nie rozlewające się.
pierwsze wyrastanie
600 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przykrywamy szczelnie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Po tym czasie powinno niemal potroić swoją objętość, rozluźnić się, ale nie powinno być mocno zapadnięte.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto na Pane integrale - chleb bez wyrabiania przekładamy na oprószoną mąką deskę i formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka złożeniem do dołu. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni C z żaroodpornym naczyniem ( żeliwnym garnkiem) w środku.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty bochenek Pane integrale - chleb bez wyrabiania wykładamy z koszyka bezpośrednio do rozgrzanego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w temperaturze 240 stopni C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze około 15 minut w temperaturze 220 stopni C.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej