Czekoladowe croissanty
Domowe czekoladowe croissanty mogą wydawać się ambitnym projektem. W rzeczywistości nie różnią się aż tak bardzo od klasycznego ciasta francuskiego, które być może część z Was już zna. Różnica polega na dodatku kakao i cierpliwości. Sporo wałkowania, składania, chłodzenia – ale za to jaki efekt! Pachnące, lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i z delikatnym, kakaowym smakiem.
Ten przepis to coś więcej niż tylko sposób na śniadanie. To okazja, by zwolnić i zrobić coś tylko dla siebie albo dla najbliższych. Croissanty z kakao to pomysł na weekendowy poranek, ale też dobry sposób, by urozmaicić rodzinne spotkania czy poczęstunek dla przyjaciół. W końcu kto oprze się zapachowi świeżego pieczywa z dodatkiem czekolady?
Odrobina historii i ciekawostek
Croissanty mają swoje korzenie we Francji, ale sam pomysł na zwijane rogaliki wywodzi się jeszcze z Austrii. Kształt półksiężyca miał upamiętniać zwycięstwo nad Turkami – dlatego croissanty były pierwotnie wypiekane właśnie w Wiedniu. Z czasem jednak to francuska wersja podbiła świat. Dodatek kakao do ciasta francuskiego to już współczesna wariacja – modna, ale też bardzo smaczna.
Wypieki z duszą i charakterem
Wiem, że z wyglądu wiele brakuje moim croissantom do ideału, ale smakowo to mistrzostwo świata. Lubię, gdy nie wszystko jest perfekcyjne – liczy się smak, zapach i radość z pieczenia. Te czekoladowe croissanty z ciasta francuskiego na pewno zyskają wśród Was grono fanów.
Może kolejnym razem spróbujemy z dodatkiem cynamonu? Albo w wersji wytrawnej? Możliwości jest wiele, a najtrudniejszy jest ten pierwszy krok – czyli po prostu spróbować.
Dodajcie swoje zdjęcia i napiszcie w komentarzu!
Uwielbiam czytać, co myślicie o przepisach i oglądać zdjęcia Waszych wypieków. Dajcie znać, jak wyszły Wasze czekoladowe croissanty – każdy komentarz to dla mnie ogromna radość i motywacja do dalszego pieczenia.
Zobacz też inne przepisy na czekoladowe wypieki, które mogą Ci się spodobać:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 300 ml mleka
- 7 g soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- łyżeczka cukru
- 250 g masła
- 40 g kakao + do podsypania blatu
- jajko + łyżeczka mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy/wsypujemy do misy, dodajemy sól, drożdże, cukier. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Stopniowo wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 5 minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Przekładamy je do posmarowanej masłem misy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (lub na noc).
W tym czasie miękkie masło ucieramy z kakao na gładkie, czekoladowe masło. Przekładamy je na talerzyk, formując kwadrat o boku ok. 20 cm. Wkładamy do lodówki.
2. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ja na prostokąt o wymairach ok. 30×40 cm. Kładziemy na nim masło, aby jego rogi dotykały boków ciasta. Zawijamy rogi ciasta do środka, przykrywając masło i tworząc „kopertę”. Posypujemy je mąką i wałkujemy, aby było 3 razy dłuższe. Składamy krótsze boki z dwóch stron ku środkowi, następnie jeszcze raz na pół. Ciasto kładziemy na tacy/talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na blacie przekręcając je o 90 stopni. Wałkujemy ponownie, aby było 3 razy dłuższe i składamy krótsze boki ku środkowi, następnie jeszcze raz na pół. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtarzamy. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy na duży prostokąt o krótszych bokach ok. 20-30 cm i dłuższych bokach 60-70 cm. Prostokąt dzielimy na 9 mniejszych prostokątów, a każdy z nich po przekątnej na 2 trójkąty.
Trójkąty zawijamy od podstawy w stronę wierzchołka i formujemy rogale. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem. Miksturą smarujemy wierz croissantów (przy pomocy pędzelka).
6. Rogaliki pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.