Czekoladowe croissanty
Domowe czekoladowe croissanty mogą wydawać się ambitnym projektem. W rzeczywistości nie różnią się aż tak bardzo od klasycznego ciasta francuskiego, które być może część z Was już zna. Różnica polega na dodatku kakao i cierpliwości. Sporo wałkowania, składania, chłodzenia – ale za to jaki efekt! Pachnące, lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i z delikatnym, kakaowym smakiem.
Ten przepis to coś więcej niż tylko sposób na śniadanie. To okazja, by zwolnić i zrobić coś tylko dla siebie albo dla najbliższych. Croissanty z kakao to pomysł na weekendowy poranek, ale też dobry sposób, by urozmaicić rodzinne spotkania czy poczęstunek dla przyjaciół. W końcu kto oprze się zapachowi świeżego pieczywa z dodatkiem czekolady?
Odrobina historii i ciekawostek
Croissanty mają swoje korzenie we Francji, ale sam pomysł na zwijane rogaliki wywodzi się jeszcze z Austrii. Kształt półksiężyca miał upamiętniać zwycięstwo nad Turkami – dlatego croissanty były pierwotnie wypiekane właśnie w Wiedniu. Z czasem jednak to francuska wersja podbiła świat. Dodatek kakao do ciasta francuskiego to już współczesna wariacja – modna, ale też bardzo smaczna.
Wypieki z duszą i charakterem
Wiem, że z wyglądu wiele brakuje moim croissantom do ideału, ale smakowo to mistrzostwo świata. Lubię, gdy nie wszystko jest perfekcyjne – liczy się smak, zapach i radość z pieczenia. Te czekoladowe croissanty z ciasta francuskiego na pewno zyskają wśród Was grono fanów.
Może kolejnym razem spróbujemy z dodatkiem cynamonu? Albo w wersji wytrawnej? Możliwości jest wiele, a najtrudniejszy jest ten pierwszy krok – czyli po prostu spróbować.
Dodajcie swoje zdjęcia i napiszcie w komentarzu!
Uwielbiam czytać, co myślicie o przepisach i oglądać zdjęcia Waszych wypieków. Dajcie znać, jak wyszły Wasze czekoladowe croissanty – każdy komentarz to dla mnie ogromna radość i motywacja do dalszego pieczenia.
Zobacz też inne przepisy na czekoladowe wypieki, które mogą Ci się spodobać:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 300 ml mleka
- 7 g soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- łyżeczka cukru
- 250 g masła
- 40 g kakao + do podsypania blatu
- jajko + łyżeczka mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy/wsypujemy do misy, dodajemy sól, drożdże, cukier. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Stopniowo wlewamy letnie mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 5 minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Przekładamy je do posmarowanej masłem misy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (lub na noc).
W tym czasie miękkie masło ucieramy z kakao na gładkie, czekoladowe masło. Przekładamy je na talerzyk, formując kwadrat o boku ok. 20 cm. Wkładamy do lodówki.
2. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ja na prostokąt o wymairach ok. 30×40 cm. Kładziemy na nim masło, aby jego rogi dotykały boków ciasta. Zawijamy rogi ciasta do środka, przykrywając masło i tworząc „kopertę”. Posypujemy je mąką i wałkujemy, aby było 3 razy dłuższe. Składamy krótsze boki z dwóch stron ku środkowi, następnie jeszcze raz na pół. Ciasto kładziemy na tacy/talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na blacie przekręcając je o 90 stopni. Wałkujemy ponownie, aby było 3 razy dłuższe i składamy krótsze boki ku środkowi, następnie jeszcze raz na pół. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtarzamy. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy na duży prostokąt o krótszych bokach ok. 20-30 cm i dłuższych bokach 60-70 cm. Prostokąt dzielimy na 9 mniejszych prostokątów, a każdy z nich po przekątnej na 2 trójkąty.
Trójkąty zawijamy od podstawy w stronę wierzchołka i formujemy rogale. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem. Miksturą smarujemy wierz croissantów (przy pomocy pędzelka).
6. Rogaliki pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Te rogaliki są super. Ten zapach hmmmm
Tosiu!
Czy mąkę typ 550 mogę zastąpić 650? Bardzo zmieni to konsystencję rogalików?
Mam już pełną szafkę mąk, nie chce obkupywać się w następne 😉
To jest nieznaczna różnica, więc można tak zrobić 🙂
2 razy sól ? To takie na słono ?
Miało być 7 g soli i łyżeczka cukru, dziękuję za komentarz, już poprawiam. Przez dodatek kakao croissanty nie są słodkie w sposób oczywisty, a przy tym cudownie smakują z miodem, czy konfiturą.
ale fajny przepis!
Ale to musi być dobre ! 🙂