Szukacie praktycznego przepisu wykorzystującego suchy chleb? Gazpacho czyli pyszny pomidorowy chłodnik to rozwiązanie dla Was! Idealna zupa na upały, a jednocześnie sprytny sposób na niemarnowanie chleba!
Szukacie praktycznego przepisu wykorzystującego suchy chleb? Gazpacho czyli pyszny pomidorowy chłodnik to rozwiązanie dla Was! Idealna zupa na upały, a jednocześnie sprytny sposób na niemarnowanie chleba!
pomidory dojrzałe 1000 g
papryka zielona słodka 150 g
czerwona słodka papryka 100 g
czerwona cebula 100 g
ogórek 100 g
pieczywo czerstwe 200 g
czosnek świeży (ząbek) 2 szt.
ocet winny 15 ml
oliwa extra vergine 50 ml
kmin rzymski 1 łyżeczka
sól i pieprz 0
25 min.
Czas całkowity
0 min.
Czas wyrastania
0 min.
Czas wypieku
1. Pomidory kroimy, ogórka obieramy. Z wszystkich warzyw usuwamy gniazda nasienne.
2. Przygotowane warzywa i 2 kromki chleba miksujemy na gładki krem. Doprawiamy 25 ml oliwy, octem winnym oraz solą, pieprzem i kuminem do smaku. Schładzamy.
3. Pozostały chleb kroimy w kostkę lub rwiemy na kawałki. Skrapiamy 25 ml oliwy i opiekamy w 200 stopniach C na złoty kolor.
4. Gazpacho podajemy dobrze schłodzone, posypane chrupiącymi grzankami.
Wasze komentarze