Przepis

przygotowywanie nadzienia
10 min
przygotowywanie nadzienia
1. Świeże truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Bierzemy tłuczek do ziemniaków lub widelec i rozgniatamy owoce na puree.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
2. W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy je do truskawek. Mieszamy widelcem.
przygotowywanie nadzienia
5 min
przygotowywanie nadzienia
3. Do truskawkowego nadzienia dodajemy rozbełtane jajko oraz cukier i mieszamy.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
4. Na koniec dodajemy suche składniki, czyli przesiewamy mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i ostatni raz mieszamy.
przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy
5. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Możemy też wyłożyć ją najpierw papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto na chlebek truskawkowy.
pieczenie
50 min
pieczenie
6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Wstawiamy keksówkę z ciastem posypanym dodatkowo 1 łyżką wiórków kokosowych. Chlebek truskawkowy pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, a następnie z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej