Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

1. Na patelni prażymy przez kilka minut słonecznik. Dodajemy miód i karmelizujemy przez minutę.

wyrabianie
3 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas, karmelizowany słonecznik oraz sól. Wlewamy powoli wodę i mieszamy składniki, jedynie do ich połączenia.

wyrastanie
300 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy tłuszczem (np. masłem, oliwą) i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka ciasta, zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę i stawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy żółtkiem i obsypujemy słonecznikiem. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.83 z 6 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej