Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, orzeszki ziemne. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą ręką i dekorujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie je przyciskając do ciasta.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Chleb zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej