Wracam do eksperymentów ze starą odmianą pszenicy, kuzynką orkiszu – samopszą. Tym razem chleb na zakwasie. Samopsza ma orzechowy posmak, dlatego do ciasta dorzuciłam orzeszki ziemne. Przekonajcie się sami jaki jest smakowity!

letnia woda 320 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywnego zakwasu żytniego 150 g
mąki z samopszy 500 g
orzeszków ziemnych 50 g
Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.
Czas całkowity: | 4 godz 40 min |
Czas wyrastania: | 4 godz |
Czas wypieku: | 40 min |
Mi to ciasto wychodzi gliniaste, mam mąkę razową. A chleb po upieczeniu zbity, zresztą nie rośnie do podwójnej objętości tylko tak do półtorej. Co robię źle?
U mnie to była mąka z samopszy pełnoziarnista, razowa pewnie z tego ziarna jest cięższa, ma więcej otrębów, a jeśli jeszcze jest bio to pewnie potrzebuje znacznie więcej wody. Nie wyrosło, bo było zbite.
Chleb rewelacyjny, przepis super!!!
Tosiu, czy do tego przepisu nada się mąka z samopszy 1850?
Tak, proszę kontrolować sytuację z wodą, być może będzie trzeba dać jej odrobinę więcej. Tu była pełnoziarnista, bez oznaczenia typu 🙂
Pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem, dzisiaj zaryzykowałam i zastąpiłam wodę maślanką 😀 Rewelacja 😋
Dziękuje za przepis,jutro przystąpię do wypieku.Nabylam tę mąkę i zwróciłam się dzisiaj o przepis.Tymbardziej bardzo dziękuje 🍞
Trzymam kciuki za wypieki 🙂