Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, orzeszki ziemne. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą ręką i dekorujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie je przyciskając do ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min