Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę z samopszy, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, orzeszki ziemne. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Tak wyrobione ciasto na chleb z samopszy na zakwasie żytnim przekładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą ręką i dekorujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie je przyciskając do ciasta.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do temperatury 220 stopni. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim studzimy na kratce i dopiero potem kroimy.

Ocena czytelników: 5 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Grzegorz 6 maja 2023 o 11:31

    Witam
    Czy mąka z samopszy 2000 bedzie dobra do tego chleba czy dodac do niej np. orkiszowej 720 ?
    Czy orzeszki ziemne coś wnoszą do procesu wypieku i wyrabiania, czy są tylko dodatkiem, i czy mozna upiec bez nich?
    Pozdrawiam

    • Małgosia 6 maja 2023 o 12:12

      Mąka z samopszy 2000 będzie ok, ale można dosypać 20-30% jasnej mąki – chleb będzie lżejszy. Orzeszki nie wpływają bezpośrednio na proces przygotowania chleba, można je pominąć lub zastąpić innymi pestkami/orzechami.

  • Ewa 5 lutego 2023 o 21:29

    Witam,
    A Jesli make sama zmiele w Thermomix to jest ona razors?

  • Marta 14 października 2022 o 22:40
    Ocena:

    Witaj,
    Czy z tego przepisu, z tych proporcji można upiec chleb bez foremki tzn. w koszyku do garowania?

    • Małgosia 14 października 2022 o 23:21

      Można, jednak warto w takim wypadku podzielić fermentację na dwa etapy. Podczas pierwszego składać chleb co najmniej dwukrotnie, następnie uformować i w koszyku odstawić do garowania.

  • Elżbieta 3 czerwca 2022 o 14:50

    u mnie też ciasto nie rośnie, choć chlebek jest pyszny. Zakwas dokarmiam wg Pani przepisu i zasad. Moj zakwas ma około 3 miesięcy. Od samego poczatku prowadzę go sama.

    • Małgosia 3 czerwca 2022 o 22:53

      Można próbować wzmocnić zakwas kilkukrotnie dokarmiając 1:2:2 lub 1:3:3. Być może się wzmocni i chleb zacznie wyrastać jak powinien. Ewentualnie potrzebuje więcej czasu ze względu na otaczające go warunki.

  • Dorota 1 kwietnia 2022 o 11:04

    Dzień dobry.
    Dziś robię drugi raz chlebek z tego przepisu. Nie wiem co robię źle ale ciasto nie rośnie. Robię zgodnie z przepisem, odmierzam składniki na wadze.
    Proszę o pomoc.

    • Małgosia 1 kwietnia 2022 o 15:17

      Skoro ciasto nie rośnie, a proporcje są zachowane, trzeba zastanowić się, czy zakwas jest aktywny i wystarczająco silny. Jeśli to bardzo młody zakwas, należy go wzmocnić, a póki co można ewentualnie dosypać szczyptę drożdży, by go wspomogły.

  • Majka 23 lutego 2021 o 05:51
    Ocena:

    Pyszny xhlebek 😋 Samopsza ma bardzo przyjemny smak.

  • Hania 14 stycznia 2021 o 20:40
    Ocena:

    Fantastyczny

  • Hanna 14 stycznia 2021 o 20:39

    Moja samopsza potrzebowala wiecej wody i czasu ❤. 11h, po takim czasie dopiero podwoiła swoją objętość. Ale było warto.

  • Ewa 19 czerwca 2020 o 16:28

    Mi to ciasto wychodzi gliniaste, mam mąkę razową. A chleb po upieczeniu zbity, zresztą nie rośnie do podwójnej objętości tylko tak do półtorej. Co robię źle?

    • Tosia 29 września 2020 o 20:40

      U mnie to była mąka z samopszy pełnoziarnista, razowa pewnie z tego ziarna jest cięższa, ma więcej otrębów, a jeśli jeszcze jest bio to pewnie potrzebuje znacznie więcej wody. Nie wyrosło, bo było zbite.

  • Kornetto 12 czerwca 2020 o 15:41

    Witam pięknie, od dłuższego czasu praktycznie od początku moich przygód z chlebami i innymi wypiekami jestem stałym bywalcem tej strony. Gratuluję i dziękuję! Jako, że jestem artystą z zawodu i powołania to do niektórych przepisów dodaję nutkę od siebię;) stąd moje pytanie , czy do tego chlebka będzie pasowała łyżeczka słodu jęczmiennego i łyżka oleju sezamowego? Często te dwa składniki dodaję do chlebów z foremki i w sumie jest fajnie tylko ja się na tym nie znam zbyt dobrze i będzę dźwięczny za fachową poradę . pozdrawiam serdecznie z Opola

  • Ewa 30 maja 2020 o 10:55

    Czy mogą być inne ziarna?

  • Ewa 29 maja 2020 o 22:13

    Czyli pełnoziarnista może być, tak? 🙂
    A zamiast orzeszków mogą być inne ziarna w wadze 50 g?

  • Toee 18 kwietnia 2020 o 10:55

    Polecam przepis. Chleb wyszedł pyszny. Zamieniłam orzechy na siemię lniane.
    Pozdrawiam 🙂

    • Kasia 13 lipca 2023 o 13:53
      Ocena:

      Ja zrobiłam tak samo i wydłużyłam czas wyrastania. Pozdrawiam

      • Małgosia 13 lipca 2023 o 14:59

        Siemię lniane to super dodatek do pieczywa. Czas wyrastania i pieczenia zawsze trzeba dostosować do własnego zakwasu, otoczenia oraz sprzętu, jakiego używamy. Te podane w przepisie są zawsze orientacyjne.

  • Agnieszka 1 marca 2020 o 21:54
    Ocena:

    Chleb rewelacyjny, przepis super!!!

  • Anna 28 lutego 2020 o 16:12

    Tosiu, czy do tego przepisu nada się mąka z samopszy 1850?

    • Tosia 5 marca 2020 o 20:08

      Tak, proszę kontrolować sytuację z wodą, być może będzie trzeba dać jej odrobinę więcej. Tu była pełnoziarnista, bez oznaczenia typu 🙂

    • Daga 11 lipca 2020 o 18:40

      Pierwszy raz robiłam zgodnie z przepisem, dzisiaj zaryzykowałam i zastąpiłam wodę maślanką 😀 Rewelacja 😋

  • Barbara 19 października 2019 o 14:25

    Dziękuje za przepis,jutro przystąpię do wypieku.Nabylam tę mąkę i zwróciłam się dzisiaj o przepis.Tymbardziej bardzo dziękuje 🍞

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej